Бившияг съветски дипломат и френски писател Владимир Фьодоровски заяви, че бившият 

...
Бившияг съветски дипломат и френски писател Владимир Фьодоровски заяви, че бившият 
Коментари Харесай

Как Горбачов е продал ГДР на Хелмут Кол

Бившияг руски посланик и френски писател Владимир Фьодоровски съобщи, че бившият  общоприет секретар Михаил Горбачов през юни 1989 година в Бон " просто е продал Германска демократична република " на тогавашния немски канцлер Хелмут Кол. Фьодоровски съобщи, че в коридорите на Кремъл се заговаря за рухването на стената напролет на 1989 година. Германска демократична република стартира да предизвестява за това при започване на същата година. В Съюз на съветските социалистически републики по това време има два лагера, които се застъпват за разнообразни решения на казуса, написа " Поглед инфо ". Служителите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и военните упорстват за военна интервенция в Германска демократична република, до момента в който съветникът на Горбачов Александър Яковлев и министърът на външните работи на Съюз на съветските социалистически републики Едуард Шеварнадзе са срещу, съобщи Фьодоровски.

Западът в този миг, съгласно някогашния посланик, се държи " извънредно нерешително ": френският президент Франсоа Митеран не желае обединяването на Германия, а английският министър председател Маргарет Тачър изпраща телеграми до Горбачов. Решението идва, откакто Яковлев взема решение да показа своето виждане за казуса пред брачната половинка на генералния секретар Раиса Горбачова. “Яковлев съобщи: в случай че въведем войски, ние ще станем заложници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Перестройката ще завърши ”, а Раиса продължи мисълта му в частна конюнктура. На идната заран Горбачов се завърна. Решено беше да не се вкарват войски ”, съобщи Фьодоровски. Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 година? През юни 1989 година, съгласно него, Горбачов отива в Бон, “и просто продава Германска демократична република на Хелмут Кол ”.

Това се случва на публична вечеря, на която има доста алкохол. “Горбачов, сходно на Саркози, не може да понася алкохола, до момента в който Кол към този момент беше изпил двете си бутилки вино. Кол излезе (той беше на “ти ” с Горбачов) и сподели: „ Михаил, знаеш ли, обединяването на Германия е поток като Рейн - не може да бъде спрян. “ В този миг той замълча и изрече съдбовна фраза: „ Освен това ние сме подготвени да платим “. Следва момент безмълвие, след което Горбачов, поставяйки точка по въпроса, попита: „ Колко? ”, спомня си Фьодоровски. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР